De architecten - De Susanna

De architecten

Een nieuw pand ontwerpen in een bestaande buurt die gedomineerd wordt door historisch industrieel erfgoed schept verplichtingen. Dat weten de samenwerkende architectenbureaus Paul de Ruiter Architects, Bastiaan Jongerius Architecten en Ronald Janssen Architecten.

Op Eiland Oostenburg vinden de drie architectenbureaus elkaar in het ontwerp van De Susanna: een moderne, duurzame en groene architectuur die past bij de historie van Oostenburg.
“Onze uitdaging lag in het maken van eenheid in verscheidenheid. Hoe kun je een samenhangend straatbeeld maken dat gericht is op diversiteit, zonder te vervallen in eenvormigheid of juist het tegenovergestelde, een rommelig straatbeeld.”

Natuurlijke materialen

De Susanna heeft een robuust karakter en is opgetrokken uit natuurlijke materialen zoals staal, beton, baksteen en hout. “De vier panden zijn net als in de binnenstad van Amsterdam per kavel aaneengeschakeld. Het zijn individuele gebouwen met afwisselende breedte en hoogte. Zo ontstaat een typisch Amsterdamse gevarieerde stadswijk.”

Vier panden, één geheel

Het gebouw op de kop, naast de brug en aan het pleintje, is ontworpen door Ronald Janssen. “Het heeft een open gevel met aan alle kanten grote ramen, waardoor er veel licht en zicht is. Het pand is gemaakt van bijzonder metselwerk in tegelverband.

De woningen aan de waterkant hebben ruime loggia’s, grenzend aan de woonkamer.”

Het pand ernaast is een ontwerp van Bastiaan Jongerius. “De horizontaal vooruitstekende vloerdelen springen direct in het oog. Ze geven richting aan het uitzicht en beperken de zoninstraling. Tussen de vloerdelen zitten verdiepingshoge glaspuien die ruim zicht bieden op de prachtige omgeving.” Een stoer metalen frame kenmerkt het appartementengebouw ernaast. En ook het lichtgrijze stucwerk van het sculpturale pand op de hoek valt op. “De uitstekende balkons en verspringende ramen versterken de vorm. Naast het pand ligt een pleintje dat trapsgewijs afloopt naar het water.”

Prachtig reflecterend licht

Volgens de architecten genieten de bewoners van De Susanna van het authentieke eilandgevoel. “Ze hebben ruim uitzicht en kunnen turen over het kabbelende water. In huis is prachtig reflecterend licht. Er is privacy door de afgeschermde ligging, de overburen zijn ver weg door het water.

De woningen aan de waterkant hebben allemaal een privébalkon aan het water en zijn georiënteerd op het zuiden. Woningen aan de straatkant hebben een Frans balkon. Een gemeenschappelijk dakterras – ontworpen door Flux landscape architecture – biedt ruimte voor ontmoeting en geeft iedereen de mogelijkheid van de zon en het uitzicht over het water te genieten.”

Partners